Rosor

Rosor

När våren kommer så vaknar allt liv upp. Och då är det dags att täcka av era rosor från granriset.

Här använder du dig av det gamla tankesättet. När björkarna har fått musöron. Så skall rosorna avtäckas och beskäras.

Hur vet man då vart man skall klippa? Jag brukar skrapa med sekatören på stjälken.

Börjar uppifrån och gå neråt. När man ser att det blir grönt. Så vet man att växten lever där.

Då är det bara att klippa bort det torra.

Växer rosen solitärt så blir den vackrast om man beskär dem som en bukett. (Se Beskärning)

När du köper en ros så är de oftast ympade. Det betyder att man har använt en härdig rot och satt fast en vacker ros på. (kan även vara okulerad).

Förutsättningarna för en ros skall överlevna är ännu större om du inte göder och undviker att vattna den när hösten kommer.

Rosors växtplats kan efter några år drabbas av rostrött jord. Det sker när en nematod som lever i jorden härjar på. Det absolut bästa sättet att skydda sig emot det, är att samplantera rosorna med sammetsblomster. De utsöndrar ett ämne som är gör det omöjligt för rundmaskarna att leva där. Sedan blir det ju snyggt också. 

När du ska plantera en ros så gräver du en grop på planteringsplatsen och fyller du den med vatten. Har inte vattnet försvunnit på 1 timma så får du byta planteringsplats eftersom roten annars kommer att ruttna.

Plantera med rosenjord så får växten rätt miljö att leva i. Alternativt i sand med 1 decimeter gräsklipp ovanpå.

När du sätter ner plantan så är det viktigt att du sätter ympstället ca: 15 cm under marknivån. Annars så kan rotskott komma upp. Och det blir ingen vacker syn. 

Ha för vana att duscha rosen med såpvatten för att undvika bladlöss och trips. Använd dig av en spruta som går att vinkla uppåt. Så du även kan bespruta bladen underifrån. Klipp genast bort växtdelar som drabbats av rostmjöldagg eller andra svampsjukdomar. 

Tänk dig för två gånger om du skall plantera (dagligt tal) nyponrosor. Då de är en invasiv växt och inte är så trevliga att gå förbi heller. 

Rosor är kanske de finaste växterna i en trädgård och sedan luktar det ju så gott.

Share

Comments are closed.