Idrott

Stöde IF

1918 Skapar föreningens ungdomars framfart i hoppbackar, i vatten och på planer och inte minst egna bravader under sin aktiva verksamhet inom SIF på 1930 – 40 talen vid sidan av Stöde IF fanns på 30-talet följande föreningar/klubbar:

Viskan främst fotboll.

Nedansjö IF främst skidor och skidsport.

Slättån – endast under några år i mitten av 30-talet, främst fotboll.

Österlo – i början av 40-talet och till omkr. 2000, främst fri idrott.

Stöde IF:s verksamhet i mitten av 1930 – talet bildades Slättånföreningen.

Man anlade en plan på ön, verksamheten innefattade fotboll. Efter några år lades föreningen ned. Planen övertogs av SIF. Några spelare från Slättån övertogs av SIF, bla Erik Nyberg, Jonas Westman och även Sven Sjöberg. Sannolikt användes även Vången efter vårfloden. En plan anskaffades först år 1931. Den låg i Källsta mellan Barktjärn och järnvägen. Omklädningsrum hyrdes av Zetterberg (gården nedbrunnen) i hans uthus. En flottspång lades över till Barktjärn. Vid hög belastning blev man våt om fötterna. Någon dusch fanns inte, men det gick ju att tvätta av sig i Barktjärn. Dök man ifrån spången var det alldeles svart. Man såg inte ett dugg, men det var heller ingen risk att man skulle träffa på en sill. En annan tillfart var att man lämnade cykeln vid Västerstöde och gick längs järnvägen till idrottsplan. I det första fotbollslaget stod Arthur Wiklander i mål och bland utespelarna fanns Uno Österlund, möjligen också Hilding, men då som tonåring.

Skidor
Stöde IF:s mest framgångsrika idrottsverksamhet kom snart att bli skidsporten. Redan efter fyra år hade man en skid-backe.1922 var backen en av de största i landet.

Stöde Idrottsförening hade sina främsta framgångar vad avser backhoppning på mitten av 1930-talet till mitten av 1940-talet. Backhoppningen hölls vid liv under 1940-talet men sedan tynade intresset av. Vid en tävling 25/3 1945 slog Clarence Berglund, Selångers SK, backrekordet och landade på 48,5 meter. Det var 4,5 meter längre än vad Sven Selånger någonsin presterade.

Fri idrott
Träning i allmän idrott (numera fri idrott) började på allvar först när idrottsföreningen fått en egen idrottsplan år 1931. Då hade också Thure Bengtsson varit i Stöde i två år. Thure var själv god löpare på 400 och 800 meter. Någon egentlig tränare fanns inte, men Västerviks- Nisse – en av landets främsta tiokampare under 1920-talet, var på besök några gånger under mitten av 1930-talet. Han var då en ambulerande riksinstruktör.

föreningen fick ganska snart framgångar vid DM-tävlingar och serietävlingar. Nisse Svender flyttade från Stöde i mitten av 1930-talet och försvann därmed ur resultatlistorna. Ansatsen till hoppen skedde på ojämn gräsmatta, liksom löpgrenarna

Under 1930-talet åkte friidrottslaget till klubbmatcher på annan ort med Oskar Anderssons lastbil. Lastbilen var täckt med en presenning och man satt på träbänkar på flaket.

I begynnelsen i slutet av 1880-talet sorterade ”Allmän idrott” organisatoriskt under huvudtiteln ”Gymnastik”. Det var Ivar Granberg som startade gymnastiken på Kärfsta skola för friidrottare, fotbollspelare och backhoppare. Långt ifrån alla deltog men ca 20 man. När Ivar Granberg flyttade från Stöde fortsatte gymnastiken först under ledning av Ivan Brännlund . Sedan blev det K.A. Österlund ledare.

Kyrkoherde Ögren avled år 1933 ( kolla) Pastor Schaffer fick därmed upprätthålla kyrkoherde tjänsten och en pastorsadjunkt Holger Näsholm kallades till Stöde. Näsholm var polioskadad och var fysiskt handikappad men utomordentligt kreativ och omtyckt kyrkans tjänare. Han tog initiativ till Ungdomens Dag år 1934. Den anordnades tillsammans med SIF och det var Thure Bengtsson som där var mest givande.

I samband med att SIF övertog Övallen av Slättåföreningen och fotbollen flyttades över till den planen förändrades även förutsättningarna för den fria idrotten. En ny förening i Lo-Österlo bildades.

Bandy – Ishockey
Under 1930 och 40-talen spelades även bandy. Den som här var den drivande kraften var Helge Eriksson. Säsongens första bandyplan anlades på Kyrkviken där bärbar is lade sig först. Den var betydligt större då innan nuvarande bro byggdes. När Ljungan och Stödesjön lagt sig flyttades bandybanan dit och låg nedanför Vallen.

Ishockeyn kom till Stöde på 1950-talet. En rink byggdes på Vången (Stöde IF) och en i Västerlo/Österlo.

Brottning-Nedansjö IF
Nedansjö IF är den enda förening i Stöde som drivit någon form av kraftsport med framgång. Under 40-talet tillhörde föreningen Medelpads bättre klubbar. Bengt Wiklund var den mest framgångsrike. Praktiskt hela Stöde var rekryteringsområde. Sven Gradin, Gräfte var t.ex. aktiv i föreningen.


Share

Comments are closed.