Allmän historia

Stöde

Vackra Stöde är sedan 1974 en del av Sundsvalls kommun. Stöde ligger 42 kilometer väster om Sundsvall och genomkorsas av E14 som följer älven Ljungan. Stöde ligger där älven breder ut sig och bildar Stödesjön. Denna sjö är en av länets djupaste. Dess vackra natur domineras av den 17km långa Stödesjön som är välbesökt av fiskare och fågelskådare. Till Stödesjön rinner fina åar som Fanbyån, där uttern har ett av sina huvudområden.

Landskapet med sina höglänta berg och djupa dalar, skogssjöar och fina vattendrag domineras av det högsta berget Fanbyklacken som når 506 meter ö.h. Här finns också Sönnasjöbergen – ett Natura 2000-klassat område med kommunens största och mest unika lövbränna. Här finner man även Gräfte naturreservat.

I Stöde finns det över 70 företag och här finns ca:40 föreningar.

Under sommaren utför Sundsvalls Segelflyg Ca:1000 lyft/år från Stöde.

Kulturföreningen StödeKult anordnar varje år Stöde Musikvecka.

Skådespelerskan Ingrid Bergman gifte sig i Stöde 1937 med sin första make Petter Aron Lindström.

Den svenska artisten, låtskrivare och producenten Anders Lundström från Stöde gifter sig 2011 med Sofia Rehn i Stöde kyrka.

I Stöde bor även den rikskände ”Stöde-Isak” berömd för sin slogan ” Om ni hade bott i Stöde så hade ni varit hemma nu.” Skylten sitter på Mats Höglunds härbre, vid Båtmans fest plats, väl synlig från södra infarten till Stöde.

Isak Huberg med tillhörande Stödekeps och Unikabox skapades av Mats Höglund och Stig Nalhbom. Mats var även marknadsgeneral för Stödemarknad som under flera år var Norrlands största. Mats dotter Helene kom sedan att rita flera unika bilder av ”Isak”. Med stor utstrålning och humor figurerade Sven-Olof Hallberg i många år som Stödesymbolen Isak.

Församlingen tillhör gamla Medelpads västra domsagas tingslag. Församlingen genomkorsas i öst-västlig riktning av E14. Vägen går norr om Ljungan, som dominerar den centrala bygden med sin dalgång.

Stöde församling har en utpräglad dalbygd i Ljungans dalgång och därmed vid Stödesjön, som är en del av älven. Den centrala dalgången omges av skogsbygd, som är bruten och har gles strandbebyggelse kring en del sjöar. I församlingens södra del ligger Stöde finnmark, som befolkades av svedjefinnar från och med 1600-talets början.

Stöde församling är en församling inom Svenska kyrkan i Ljunga kontrakt av Härnösands stift i Sundsvalls kommun, Medelpad. Församlingen bildar eget pastorat – Stöde pastorat.

Ett annat projekt är Stöde församling som på sina marker och i samverkan med Örtagårdsföreningen och Hembygdsföreningen vill prova på kommersiell odling av kryddor och grönsaker, testa deras användbarhet i restauranger och serveringar samt göra en marknadsundersökning kring avsättning av sådana produkter i regionen.

I Stöde anordnas varje år spelmansstämma på Huberget och en marknad som en gång i tiden var en av Norrlands största.

 

Share

Comments are closed.