Förutsättningar – En balansgång

Förutsättningar – En balansgång

Redan i början av januari så börjar man att starta upp många odlingar för att plantorna skall hinna bli färdiga att användas till sommaren.  Olika växter behöver olika tid på sig att växa upp. De som tar längst tid och börjas odlas i januari är till exempel olika prydnadsgräs sorter och geranium.

Det är viktigt att man förbereder sig väl. Lägg dina fröpåsar i ett kartotek månadsvis då de skall odlas. Titta även på påsen hur fröna skall odlas. Skall fröna inte Täckas? Är det en surjordsväxt? Är den perenn -så kanske den skall förkultiveras?

Köp riktig såjord. Det är jättebra att lämna den ute i kylan ett par veckor så eventuella småkryp dör. ”Baka” Jorden i påsen innan du öppnar den. Så du får en klumpfri jord. Sålla sedan jorden och tillsätt Vermiculite och/eller perlit. Det ökar dina chanser till bra resultat väsentligt. Sätt upp gula klisterlappar för att ta sorgmyggor eller blå för tripps. Att använda nematoder skyddar din odling ytterligar.

När man odlar så har växter 4 viktiga kriterier som måste tillgodoses.

Sol – Ljus och värme

I öknen lever nästan inga blommor. Rätt temperatur och ljus är det viktigaste för en växt.

För lite ljus så blir växten lång och ranglig. För mycket ljus så dör bladen. Använd dig utav riktig belysning.  För mycket värme avdunstar fukten och för lite värme så fryser växten ihjäl. Den bästa temperaturen är mellan 18-22 grader för både frö och fullvuxen växt. När fröet gror så är det viktigt med hög fuktighet och undervärme. När fröet blir en planta så kan den bli angripen av mögelsvampar om den har för hög fuktighet.

Luft – Syre till rötter och CO2 till bladen.

Rötterna behöver syre. Därför är det viktigt med mullrik mylla så luften kommer ner.  Bladen tar upp CO2 och omvandlar det till syre som alla djur i världen lever av. När alla levade varelser på jorden tagit rätt på syreatomerna så andas de ut CO2. På så sätt så är det ett litet kretslopp. När växten blir större så ska du gärna använda en fläkt. Återskapa växtens verkliga förutsättningar. Vindar härdar växten så den blir stark. För att inte tippa omkull så balanserar sig växten med sin krona.

Jord – Medium

I jorden bor växtensrötter som suger upp näring och vatten till växten. För mycket vatten så får rötterna inte luft och de ruttnar. För lite vatten så torkar växten ut. Använd regnvatten – Mjukt vatten om det är möjligt.

Allt som växer behöver mat – Näring.

Får rötterna för mycket näring så bränns de minsta rötterna. Får de för lite så utvecklas inte växten.

  • Organiskt material – Till exempel: skit från Kor och andra djur samt växter som förmultnar.
  • Mineralisk – småsten, lera och stenmjöl.

Viktigaste näringsämnena är.

  • Makro – kväve, kalium och fosfor. Kväve behövs i alla proteiner. Kalium behövs för att tillverka socker, fosfor byggs in i fettämnen, cellmembranet och i arvsmassan.
  • Mikro – Växterna behöver även spårämnen, exempelvis magnesium som används i tillverkningen av klorofyll. Mineralämnena finns i saltjoner i jorden.

Växter kan förökas på många sätt.

En trädgårdsmästare använder sig av metoder som, rotdelning eller tar sticklingar på vissa sorter. Men den vanligaste förökningen är med frö.

Frön tillverkar växten genom att med dofter och färger locka till sig humlor, getingar och bin. De far mellan växterna och pollinerar dem.  Sedan börjar växten skapa sitt frö där blomman tidigare var. Fröna kan spridas med vatten, vind eller djur. En del växter sprider sig med rötter.

Fotosyntes

Vet ni om att ifall hela världens energiproduktion skulle kunna produceras med fotosyntes skulle värdens energi/miljöproblem vara löst.

Mitt budskap till alla unga forskare:

Så här ser den kemiska formeln ut för fotosyntes:

6 H2O + 6 CO2 + ljusenergi → C6H12O6 (druvsocker) + 6 O2

Lös problemet – Rädda världen.

Share

Comments are closed.